avgustovsko nedeljsko kosilo

Polnjene *domače* pečene paprike ali paprike z zelenjavnim nadevom

 500-750 g paprik,sol , 2 manjši čebuli ,2 manjša korenčka ,1 manjši gomolj
zelene,1 dcl olja (olivno,sončnično,sezamovo) , 2 srednje velika krompirja  in 1-2 stroka česna , 2 paradižnika , 1-2 žlici sesekljanega peteršilja, 100 g skute, 1-2 jajci, 2dcl mleka ali kisle smetane.

 Paprike operemo ,jim odstranimo rebra in seme ter jih znotraj malo posolimo. Zelenjavni nadev pripravimo takole: očiščeno in oprano čebulo,korenčka in gomolj zelene zrežemo na kocke in jih popražimo na polovici olja,nato pa dušimo,pri čemer jim po malem prilivamo vodo.
Zmehčani  zelenjavi dodamo na kocke narezan krompir ter na koščke razrezan olupljen paradižnik,sesekljan česen , razdrobljeno skuto in sesekljan peteršilj. Vse dobro premešamo in posolimo. S to maso napolnimo paprike in jih zložimo v litoželezni ali glineni pekač, (jaz sem svoj glineni pekač kupila od gospoda v Sarajevu).
Med paprike dodamo še preostali narezani paradižnik, prilijemo malo vode in ostanek olja. Spečemo v pečici , segreti na 175 stopinj celzija. Pred koncem pečenja paprike prelijemo z mlekom, v katerega smo stepli jajci in malo zapečemo.
 P.s.Nadev je lahko drugačen , jaz velikokrat polnim z ajdovo kašo in oranžno lečo, nadev  pa popolnoma začinim in zaključim z začimbami z orienta...Ta jed prihaja z Orienta  , pogostokrat nam jo postrežejo na Balkanu, značilna je pa predvsem za Bolgarijo.

Dober tek.....! seveda ob glasbi  tisti z juga.....

Komentarji

Priljubljene objave