Preskoči na glavno vsebino

avgustovsko nedeljsko kosilo

Polnjene *domače* pečene paprike ali paprike z zelenjavnim nadevom

 500-750 g paprik,sol , 2 manjši čebuli ,2 manjša korenčka ,1 manjši gomolj
zelene,1 dcl olja (olivno,sončnično,sezamovo) , 2 srednje velika krompirja  in 1-2 stroka česna , 2 paradižnika , 1-2 žlici sesekljanega peteršilja, 100 g skute, 1-2 jajci, 2dcl mleka ali kisle smetane.

 Paprike operemo ,jim odstranimo rebra in seme ter jih znotraj malo posolimo. Zelenjavni nadev pripravimo takole: očiščeno in oprano čebulo,korenčka in gomolj zelene zrežemo na kocke in jih popražimo na polovici olja,nato pa dušimo,pri čemer jim po malem prilivamo vodo.
Zmehčani  zelenjavi dodamo na kocke narezan krompir ter na koščke razrezan olupljen paradižnik,sesekljan česen , razdrobljeno skuto in sesekljan peteršilj. Vse dobro premešamo in posolimo. S to maso napolnimo paprike in jih zložimo v litoželezni ali glineni pekač, (jaz sem svoj glineni pekač kupila od gospoda v Sarajevu).
Med paprike dodamo še preostali narezani paradižnik, prilijemo malo vode in ostanek olja. Spečemo v pečici , segreti na 175 stopinj celzija. Pred koncem pečenja paprike prelijemo z mlekom, v katerega smo stepli jajci in malo zapečemo.
 P.s.Nadev je lahko drugačen , jaz velikokrat polnim z ajdovo kašo in oranžno lečo, nadev  pa popolnoma začinim in zaključim z začimbami z orienta...Ta jed prihaja z Orienta  , pogostokrat nam jo postrežejo na Balkanu, značilna je pa predvsem za Bolgarijo.

Dober tek.....! seveda ob glasbi  tisti z juga.....

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Atelje Duka Piran

Tako sem si zaželela zopet pokukati v atelje , ki mi je tako pri srcu. Žal nisem imela časa , počakati do 18.00 ure , ko bi ponovno odprl svoja *varovana vrata*....Bom imela pa v septembru več časa in sreče....

Otvoritev 2 razstav na Šmarni gori

Že kar nekaj let je minilo  odkar smo zadnjič razstavljali na Šmarni gori. Tokrat se bomo predstavili z dvema konceptoma. Anda Perdan in Alenka Ramovš s  čudovitimi slikami v zgornji galeriji in seveda skupini mladih z sončnimi ,energijskimi slikami v spodnji galeriji pod mentorskim vodstvom ment. in slikarke Metke Gosar. Dogodek  se bo udejanjil na kulturni dan 8.02.2020 ob 13.00 uri po zaključku programa Društva Blaž Potočnikove čitalnice. Vabljeni v našo družbo.

Metkin kolaček

Takšna jutra so kot pesem......Zjutraj sem se prebudila srečna,kajti včeraj sem imela prekrasen večer z Bazaartovci,,,,danes sva povabljena na kosilce in jutro je bilo sveže in primerno za peko.....Prilagam vam moj recept,preizkusite ....polno,sočno,sveže in poletno.... 3 jajca 1 skodelica sladkorja(rjavega) 1 skodelica mleka(sojinega ali kokosovega) 2 skodelice moke(riževa,sojina ali koruzna moka) 1 skodelica rožičeve moke 5 žlic olja 5 žlic ruma ali borovničevega likerja 1 pecilni prašek limonina lupinica,kandirano sadje,koščki melone,ingverja,marelic,rozin. Penasto zmešajte rumenjake in sladkor,dodajte mleko,moko,v katero ste pred tem zmešali pecilni prašek,rožičevo moko,olje, rum ali liker in naribano limonino lupinico.Na koncu dodajte sneg treh beljakov.Maso narahlo zmešajte,vlijte v namaščen pekač in jo pecite na 200 stopinj celzija pol ure.Ko je pecivo pečeno,ga posipajte z mletim sladkorjem,jaz pa pripravim čokoladno glazuro in kolač primerno okrasim.Postrežem g